dijous, 4 de juny del 2015

Transformació en l'educació



En aquest vídeo hi ha un conjunt de sociòlegs, docents i pedagogs parlant sobre l’educació i la transformació que aquesta ha de dur a terme, tot vinculant-se a l’era digital, i per contra, a les TIC. Els autors que apareixen al llarg del vídeo són: Ken Robinson, Manuel Castells, Henry Jenkins, George Siemens, Judy Harris i Inés Dussel.

Bàsicament, donen suport i/o fan referència a tres idees bàsiques: els paradigmes educacionals, la interdisciplinarietat i l’experiència multidimensional i finalment, les metodologies utilitzades durant el procés d’ensenyança-aprenentatge.

En primer lloc, pel que fa als paradigmes educacionals, fa un incís en què la societat actual està experimentant un canvi (tecnològic, cultural, econòmic, polític) i l’escola ha de ser capaç d’educar als nens/es pel món que serà no pel món que ha sigut. Ken Robinson fa una comparació entre l’educació i els principis de l’agricultura i diu que l’educació no ha de ser un procés mecànic i lineal (paradigma industrial) perquè no es pot predir el resultat final, per això l’important és crear situacions adients perquè els nens i nenes aprenguin i creixin, d'aquí la comparació amb l'agricultura. 

Secundàriament, apareix la idea que les tecnologies i els docents són els que faran possible una transformació en l’educació. Tot això vinculat a experiències multidimensionals i connectats a altres activitats fora de l’escola (interdisciplinarietat). Com bé, es comenta al vídeo, el coneixement es construeix de forma compartida, per això és necessari relacionar les activitats de l’escola amb altres contextos i a l’inrevés.

Per últim, fan referència a les metodologies. Diuen que no s’han de canviar els plans d’estudi sinó que s’ha de canviar el procés d’ensenyança-aprenentatge. Els nens i nenes ja estableixen un contacte amb les TIC, però el que realment ha de fer l’escola és ampliar els seus horitzons, proposar i ensenyar eines per ajudar a enriquir-los i sobretot fer-los entendre el que hi ha darrere de cada eina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada